Fællesspisning, efterfulgt at foredrag med Svend Rasmussen

Foto Svend Rasmussen

Skrevet af Helle Schnuchel

Nogen mener, at det at flyve og filme/fotografere med en drone, er yderst kedeligt. Andre mener, at droner er noget fanden har opfundet, fordi vi som menneskehed skal overvåges. Ja, en drone KAN bruges til overvågning, også af den gode slags, såsom brud på vandrør, brand i tagryg, søgning af mennesker i skibsnød og meget meget mere. Droner kan desværre også bruges i forbindelse med krig, det har vi sikkert alle hørt om via diverse medier i denne tid, hvor der er krig rundt omkring i verden. Som sagt, er det mange der mener, at droner er kedelige, når de bliver brugt i privat øjemed. Og hånden på hjertet, jeg var nok én af dem der mente, at det ikke var et spændende emne. Men jeg måtte ændre min holdning, efter Svend Rasmussen den 04. januar 2024 holdt et fremragende og spændende foredrag om droneflyvning for ca. 30 personer i Ahlmannsparken, hvor han viste billeder og filmklip, som han selv havde taget. Svend har haft interessen siden 2016 og havde taget hans flotte drone med. Han fortalte, at han har taget et onlineforløb forud for han måtte flyve, men at der er kommet nye skrappere regler for private droneflyvere fra årsskiftet. Alle hans flyvninger bliver gemt i en log, så han altid kan gå tilbage og se, hvor han har været, hvor længe han har fløjet, tophastighed og højde. Svend fortæller, at han rigtig godt kan lide at flyve med drone, og han sagde også, at hans kone ofte er med. Så sidder hun og hækler i bilen imens. Dejligt at man kan gøre ting sammen Svends drone vejer ca. 1,5 kg, og kan holde strøm på batteriet ca. 28 minutter. Derfor er det en rigtig god ide at have et ekstra batteri med ud i marken. Den kan opnå en tophastighed på over 80 km/timen og kan komme max 120 meter op i luften. På et tidspunkt startede Svend dronen og lod den stige til vejrs inde i BHJ-salen. Mange – inklusiv mig selv – blev meget overrasket over, hvor meget den faktisk larmer, og hvor meget vind rotorerne giver. Os der sad tæt på, kunne tydeligt mærke vinden. Svend fløj lidt rundt i lokalet med dronen, og fik den fint tilbage igen uden at flyve ind i noget. Man kunne godt se, at det var noget, han havde prøvet mange gange.

Svend viste rigtig mange flotte billeder og filmklip fra bl.a. Broagerland, Egernsund, Gråsten, Solhjem og Bornholm. De fleste optagelser var fra 8 – 10 meters højde. De fleste billeder var naturbilleder, men han viste også gruppebilleder fra hans datters bryllup, hvor man tydeligt kunne se alle gæster – et flot alternativ til et traditionelt gruppebillede. Svend er utrolig dygtig til at optage, hvor han både får himmel, vand, strand og land med i en god blanding, så man næsten troede, at det var en professionel fotograf der stod bag. Men Svend har så stor en interesse og erfaring, at han på forhånd kan se – og ved – hvordan han skal fotografere og filme. Han viste også billeder og film med landbrugsmaskiner på markerne, hvor man rigtig kunne fornemme, hvor dygtig vores landbrugsmedarbejdere er til at bearbejde jorden. Noget man slet ikke kan se, når man går på landjorden. Og altså heller ikke noget, medarbejderen kan se, mens han arbejder. Det kunne selvfølgelig være, at maskinerne blev styret via GPS. Men lige meget, flot var det, at se marker der var meget forskellige, da nogen var mere grønne end andre. Billederne af diverse sommerhuse var også rigtig flotte og tydelige. Vi kender sikkert alle de billeder af vores huse, som man for mange år siden kunne købe af et privat flyselskab. Disse billeder husker jeg som værende meget dyre. Et dronebillede er jeg sikker på et billigere og også bedre, da dronen kan komme meget tættere på, end en lille flyvemaskine/helikopter. Til sidst viste Svend et lille filmklip med en stor drone, hvor droneføreren kunne komme med op. Det er hans største ønske, og jeg kan kun ønske for ham, at det en dag vil gå i opfyldelse. For Svend brænder for at flyve med drone, og hans glæde ved dette, smittede af på os tilhørere. Stor tak til Svend for fortællingen og visning af de flotte billeder og filmklip. Også tak for at omvende mig til ikke at mene, at droneflyvning er kedeligt.

Helle Schnuchel